Γαστριμαργικές απολαύσεις με προϊόντα από την Τήνο για κάθε γεύμα της ημέρας
Ο Ιπποκράτης έλεγε: “Κάθε τροφή να είναι φάρμακο και κάθε φάρμακο να είναι τροφή”. Τις ιδιότητες αυτές τις συνδυάζει το μέλι, η χρυσαφένια λιχουδιά της Τήνου. Συνόδευσε, λοιπόν, το πρωινό σου με μέλι θυμαρίσιο, γάλα ημέρας από τηνιακές αγελάδες, σύκα ξερά, και έτσι έχεις εξασφαλίσει όλη την ενέργεια που χρειάζεσαι για μια γεμάτη ημέρα στο υπέροχο νησί της Τήνου!
Μην παραλείψεις τα φρούτα σου, όπως πορτοκάλια, πεπόνια, καρπούζια, κορόμηλα, βερίκοκα, φράουλες, όλα φρέσκα από την καθημερινή λαϊκή αγορά της Παλλάδας. Μπορείς να τα συνδυάσεις με γιαούρτι εμπλουτισμένο με βρόμη, σησάμι, ξηρούς καρπούς, κανέλα, σταφίδες, αμέλωτα φοινίκια. Μια πιο πρωτότυπη εναλλακτική είναι γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού λεμόνι και γύρη ή μια σπιτική μαρμελάδα από φρούτα της Τήνου.
Αν πάλι δεν μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου χωρίς γλυκό, τότε έχουμε για σένα την τέλεια πρόταση. Δοκίμασε τα «ψαράκια», παραδοσιακό γλυκό με φύλλο και γέμιση με καρύδια και μυρωδικά, τηνιακή γλυκιά τυρόπιτα, ξεροτήγανο με γλυκιά γέμιση τυριού, κανέλα και ζάχαρη, ρυζόγαλο, δημητριακά με μαρεγκάκια. Κι αν ψάχνεις για μια πραγματικά ξεχωριστή γεύση, δοκίμασε την κρύα σούπα με γάλα και χειροποίητα παραδισιακά λαζάνια, αρωματισμένη με μαστίχα και σερβιρισμένη με καβουρντισμένο αμύγδαλο. Είναι βέβαιο ότι έτσι η ανάμνηση της Τήνου θα μείνει για πάντα στο μυαλό σου!
Τέλος, αν σκοπεύεις να εξορμήσεις όλη μέρα για να γνωρίσεις τις ομορφιές της Τήνου και χρειάζεται να παραλείψεις το μεσημεριανό, προτίμησε ένα πλούσιο δεκατιανό: πατατόπιτα με δυόσμο και κανέλα, τυρόπιτα τηνιακή (τσιμπητή ή σκεπαστή) αλμυρή με πέτρωμα, ανθότυρο και αυγά, πρωτοφούρνι ή φουσκωτή με γέμιση τυριού, ή μια Τηνιακή φρουτάλια (ομελέτα με πατάτες, λουκάνικο σαλτσίσι και προαιρετικά αγγινάρα, κολοκυθάκια, κρεμμύδι ή ότι άλλο θέλετε να προσθέσετε).
Μην παραλείψεις να τα συντροφεύσεις με ανθότυρο Τήνου ψητό με γύρη και μέλι ή γραβιέρα Τήνου με μαρμελάδα λεμόνι και παξιμάδια γλυκάνισου. Απόλαυσε μια φέτα ψωμί σε διάφορους συνδυασμούς ή βούτηξέ το σε μια σαλάτα με τηνιακά ρεβίθια, φρέσκο αυγό με ζαφορά, φρέσκο χυμό τομάτας, κάπαρη, χυμό λεμόνι και εκλεκτό ελαιόλαδο Τήνου.
Αλλαντικά από την Τήνο
Και βέβαια, μην ξεχάσεις να απολαύσεις τα εκλεκτά αλλαντικά της Τήνου, όπως το τηνιακό λουκάνικο με σκόρδο, το παραδοσιακό χοιρινό λουκάνικο της Τήνου, γνωστό και ως σαλτσίσι, που έμεινε στο νησί από τους Βενετούς και τρώγεται ωμό. Επίσης, θα γευθείς και τη νοστιμιά της λούζας, που αποτελείται από δύο κομμάτια καθαρό κρέας, τα οποία αφαιρούνται από την δεξιά και την αριστερή μεριά της ραχοκοκαλιάς (κόντρα φιλέτο) του χοίρου, συνοδευόμενη από κυδωνόπαστο και ρόκα κι έχεις κυριολεκτικά φάει σαν βασιλιάς.